Dlaczego warto korzystać z oleju konopnego?

Olej konopny robi furorę na rynku kosmetyków. Wykorzystywany jest przez coraz większą liczbę producentów, przekonuje się do niego szerokie grono odbiorców, a dzięki swoim właściwościom znajduje zastosowanie w wielu różnych kosmetykach codziennego użytku. Co czyni Cannabis Sativa Seed Oil tak cennym dla konsumentów i producentów składnikiem? Na początek bez obaw – nie ma on nic wspólnego z owianą w Polsce złą sławą marihuaną – w odróżnieniu od niej do kosmetyków wykorzystuję się olej z nasion konopi, a nie jej liście.

Tak więc nie ma w kosmetykach żadnej substancji psychoaktywnej, jednoznacznie kojarzonej z narkotykami. Jaki jest olej z nasion konopi? To składnik płynny, ale nietłusty, co jest kluczowe w produkcji wielu kosmetyków. Jednocześnie doskonale wchłania się w skórę, przez co często stosowany jest szczególnie w różnego rodzaju kremach.

Doskonale nawilża, a jednocześnie pozwala zachować na przykład włosom elastyczność. Dodatkowo w jego składzie znajdziemy aż 75 procent nienasyconych kwasów tłuszczowych..

www.kosmetykidamskie.net.pl